umbra vantului de carlos ruiz zafon

Umbra vantului de Carlos Ruiz Zafon-recenzie

Romanul Umbra vantului de Carlos Ruiz Zafon are 488 de pagini (editura Polirom) și poate fi comandat online. Chiar poți citi câteva pagini pe linkul anterior pentru a-ți face o ușoară idee despre carte.

Despre Carlos Ruiz Zafon nu am auzit/citit înainte de această carte. Este un scriitor spaniol și este cunoscut în special pentru bestsellerul Umbra vântului publicat în 2001. Are un stil plăcut de a scrie, atractiv  și ușor de parcurs. Cu siguranță voi citi și alte cărți scrise de el.

Existăm atâta timp cât cineva îşi mai aminteşte de noi.

Despre ce este vorba în Umbra vantului de Carlos Ruiz Zafon?

Acțiunea începe în Barcelona în anul 1945. Domnul Sempere, librar de profesie, își duce fiul în vârstă de 11 ani, Daniel, la Cimitirul  Cărților Uitate, un loc plin de volume ale unor autori necunoscuți sau uitați. Conform tradiției, cine intră în clădire trebuie să adopte o carte. Dintre miile de opere, Daniel alege Umbra vântului de Julian Carax. Ajuns acasă, deschide cartea și nu se poate opri din citit până nu o termină.

Locul ăsta e un mister, Daniel, un sanctuar. Fiecare carte, fiecare tom pe care-l vezi are suflet. Sufletul celui care l-a scris şi sufletele celor care l-au citit, l-au trăit, l-au visat. Ori de câte ori o carte îşi schimbă proprietarul, ori de câte ori privirea alunecă pe paginile ei, spiritul său creşte şi se întăreşte.

Umbra vantului de Carlos Ruiz Zafon prezintă două povești: viața lui Daniel și maturizarea acestuia și povestea lui Julian Carax

Daniel încearcă să afle mai detalii despre  noul lui  autor preferat, Julian Carax, și astfel intră într-o poveste plină de mistere. Pare că toată lumea vrea să intre în posesia cărții. Descoperă că cineva caută carțile scrise de Carax și le dă foc, iar cartea pe care a ales-o e posibil să fie ultima care mai există.

Există temniţe mai grele decât cuvintele.

Se împrietenește cu Fermin Romero de Torres, un cerșetor pe care îl ajută și îl angajează în librăria tatălui său. Treptat devine sfătuitorul său. Fermin este personajul care diferă de ceilalți. Întotdeauna scoate câte o vorbă înțeleaptă, este acolo pentru Daniel la orice oră și este plin de viață, deși viața nu a fost deloc bună cu el.

– Dumitale cum îți plac femeile, Daniel?
– Adevăru-i că nu mă prea pricep la femei.
– De priceput nu se pricepe nimeni, nici Freud, nici ele însele, însă asta e ca electricitatea, nu-i nevoie să te pricepi cum funcționează ca să-ți frigi degetele.

Împreună cercetează trecutul lui Julian Carax. Astfel apare în peisaj inspectorul Fumero, un polițist care a furnizat informații pe timp de război ambelor tabere și care omoară oameni după bunul lui plac. Descoperim că Fumero are legătura cu Carax, iar întreaga poveste devine și mai încâlcită.

umbra vantului de carlos ruiz

Adu-ți aminte: inima fierbinte și mintea rece. Codul seducătorului.

Cei doi descoperă o poveste de iubire învăluită în mister, pătată de sânge. Dragostea dintre Julian și Penelope este una imposibilă din cauza trecutului, iar Julian este nevoit să fugă la Paris, trăind cu speranța că Penelope i se va alătura curând.

Aproape fiecare personaj din Umbra vântului de Carlos Ruiz Zafon are un secret. Umbra vantului este o carte despre o carte, o poveste despre o poveste.  Totodată, este o carte scrisă pe alocuri ca un discurs.

Pentru mine a fost genul de carte care m-a prins în mrejele ei și aș fi putut să o citesc dintr-o suflare, dacă nu eram nevoită să merg la job. Am stat noaptea  până îmi picau ochii în gură de câteva ori (a se citi că îmi cădea Kindleul din mână 😀 ) să cercetez împreună cu Daniel povestea lui Julian.

Finalul m-a mulțumit și am pe listă alte cărți scrise de Carlos Ruiz Zafon.

Şi ai grijă de visele tale. Nu ştii niciodată când vei avea nevoie de ele.

Oamenii care nu au viață proprie vor să se bage întotdeauna într-a celorlalți.

Vorbesc proștii, tac lașii, ascultă înțelepții.

Articole care te-ar putea interesa:

Obiecte ascuțite
Fata dispărută
Spovedania
Strania poveste a lui Benjamin Button

Comments

comments

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.