Scrisoare de dragoste de Mihail Drumeș

Prima carte citită în 2018 a fost Scrisoare de dragoste de Mihail Drumeș.

Mi-am propus să citesc 30 de cărți în acest an. Cum luna ianuarie a trecut, perioadă în care am citit șase cărți (ceea ce este wow pentru mine), mi-am zis că e timpul să încep cu recenziile pentru cărțile care mi-au plăcut, pentru că altfel voi începe să uit din acțiunea cărților.

Structura cărții Scrisoare de dragoste de Mihail Drumeș

Eu am citit varianta apărută în 2009 la editura Jurnalul Național, care are 380 de pagini.

Scrisoare de dragoste este structurată în trei părți:

  • prima parte Un băiat și o fată se întâlnesc, se iubesc și se iau are șapte capitole;
  • a doua parte Puteau fi fericiți toată viața, dar el, întâlnind o fată cu avere, se desparte de cea pe care o iubește are 11 capitole;
  • a treia parte Dragostea călcată în picoare se răzbună, iar cel ce a călcat greșit pierde totul are șase capitole.

Capitolele au titluri sugestive, cum ar fi: Amintirile unei școlărițe, „Profesia de soție”, Codașă la măritiș, O întâlnire neașteptată.

Cartea este alcătuită din confesiunile lui Dinu Gherghel și din scrisorile trimise de Anda  unei prietene, formula de adresare fiind Fulgușor, mică și dragă.

Despre ce este vorba în Scrisoare de dragoste de Mihail Drumeș?

Dinu Gherghel este un tânăr rămas orfan de tată încă din copilărie. Scopul său în viață este să își depășească statutul social, mai exact să se îmbogățească, fără să conteze căile la care va fi nevoit să recurgă pentru a-și atinge scopul. Este ambițios la învățătură și își finalizează studiile la oraș.

În timpul unei călătorii cu trenul întâlnește o tânără fermecătoare, Anda Brădeanu, de care se îndrăgostește. Anda este și ea o orfană, adoptată de directoarea școlii școlii unde a învățat. Cei doi poartă un dialog savuros, în urma căruia se aleg cu porecle: ea – Ghiocela, el – Ivar.

DINU (încercând să înnoade o convorbire): Mergeţi departe?…
ANDA (fară să ridice capul): Da…
(Pauză)
DINU: Nu vă e prea cald? Să deschid fereastra?
ANDA (În gând): Vrea conversație… domnul! (Vorbit): Nu.
(Pauză)
DINU: Vă captivează lectura?
ANDA (În gând): Ah, ce tip insuportabil! (Vorbit): Da…
DINU: Citiți un roman?
ANDA: După cum se vede.
DINU: De aventuri?
ANDA: Să zicem… psihologic…
DINU: Şi nu vă plictiseşte?
ANDA: M-ar plictisi, mai degrabă , o conversație banală cu un… necunoscut

Reîntâlnirea

Destinul face astfel încât cei doi se reîntâlnesc la cinema și încep să formeze un cuplu.

   Bob tot nu venea. Să-l ia toți dracii de zăpțcit! O fi uitat sau…
În clipa aceea, i-aş spune crucială, un tânăr, care n-am prins de veste cum şi de unde răsărise, s-a apropiat de mine şi mi-a propus:
― Am eu un bilet, domnişoară.
M-am uitat la el. Când privirile noastre s-au întâlnit, am scos un țipăt de surpriză. Dar acesta, Dumnezeule mare, acesta-i Sprâncenatul din tren! Leit el, în carne şi oase! Cu înfățişarea lui, ochii lui, glasul lui, el – el – el!! Nu ştiam ce să cred, ce să fac, ce să spun! Încremenisem locului ca o statuie. Biletul rămăsese pe undeva un punct de plecare ori un pretext fără însemnătate.
Tânărul a tresărit, la rându-i, luat prin surprindere de eveniment.
― Cum? Dumneavoastră?
Mă recunoscuse, la rându-i, fireşte. Se putea altfel?
Confirmarea era zdrobitoare. Am bâiguit învinsă, cu un surâs uşor, culpabil, parcă:
― Aşadar… tot s-a întâmplat să ne revedem!

Dinu află anumite informații despre Anda de la Bob, cum că ar fi o femeie de moravuri ușoare, așa că își propune să o aibă și el. Ghiocela este însă o femeie cu principii, așa că Ivar se însoară cu ea.

scrisoare de dragoste

Dinu Gherghel devine bogat

Pentru că scopul lui în viață este să devină bogat, Dinu face în așa fel încât să divorțeze și să se însoare cu o tânără de viță nobilă atingându-și astfel scopul suprem:.

După ce trece un timp, Dinu realizează că nu o poate uita pe Anda (care se căsătorește între timp cu Relu). Se gândește la ea mereu și sufletul îi este măcinat.

Iată-te, Dinu Gherghel, ajuns la o cotitură a vieții, într-un punct crucial, unde te opreşti şi te întrebi înspăimântat: încotro? Înainte nu se poate! ― înapoi nici atât! Atunci, ce faci?

Pe unde o apuci ? Pe loc nu-i chip să stai, pe loc e încremenirea, moartea!!!

Ce te faci fără femeia repudiată şi izgonită , fiindcă e, indiscutabil, o certitudine că nu mai poți trăi fără Ghiocela? Tragi nădejde că se întoarce la cel care a îmbrâncit-o în brațele altuia? Nu, Dinu Gherghel, nu te amăgi degeaba!

   Finalul

Finalul romanului este unul dramatic, dar din punctul meu de vedere, unul corect.

Nu dau mai multe detalii pentru că nu vreau să povestesc toată cartea, dar ca idee, tot ce am spus până acum reprezintă doar 20% din acțiune. Pe parcursul cărții au loc tot felul de răsturnări de situație, care mai de care lăsându-te cu sufletul la gură.

Scrisoare de dragoste a devenit una dintre cărțile mele preferate pe care le-aș reciti oricând cu mare drag și pe care aș recomanda-o oricui. M-am atașat de personajele cărții care mi-au transmis o sumedenie de emoții pe parcursul acțiunii. Am încercat să inserez fragmente din carte care mi-au plăcut, care mi-au rămas în minte, în speranța că voi putea să vă ajut să vă faceți o idee mai clară atât despre personaje, cât și despre limbajul cărții, care este unul accesibil.

Cartea poate fi comandată online de aici.

 

 Ai citit Scrisoare de dragoste de Mihail Drumeș?

XOXO,

Comments

comments

One Comment on “Scrisoare de dragoste de Mihail Drumeș”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.