Reguli de bun simt pe care foarte putini le mai respecta

Acest articol cu reguli de bun simt reprezintă parerea mea, insa sunt sigur ca multi dintre voi veti fi de acord dup ce le veti citi. Sunt de parere ca ar trebui introduse in programa scolii mai multe ore de Cultura Civica pentru a-i invata pe elevi de mici cum ar trebui sa se comporte in societate. Bunul simt si respectul ar trebui sa predomine.

Reguli de bun simt

1. Nu te opri in mijlocul drumului.

Se intampla pe strada, se intampla la mall, pe raioane in market, sau orinde altundeva circula mai multa lume. Nu este normal sa te opresti in mijlocul drumului, iar toti ceilalti sa fie nevoiti sa te ocoleasca. Daca intr-adevar este necesar sa te opresti din mers intr-un loc unde circula lume, chiar si pentru cateva secunde, opreste-te intr-o parte, nu pe mijlocul drumului.

2. Nu mai vorbi tare in public unde sunt si alte persoane care nu-s obligate sa asculte discutia ta. 

Fie ca vorbesti la telefon, sau ca mai esti cu niste prieteni, iar in jurul tau se afla alte persoane pe care nu le cunosti, nu mai vorbi sa te auda tot autobuzul. Nu este de bun simt. Deranjezi! Dai dovada ca esti prost crescut!

3. Nu asculta muzica tare in public sau in casa, unde pot auzi vecinii. 

Chiar daca persoanelor din jurul tau le-ar placea in general melodia sau muzica pe care o asculti, crede-ma, ii deranjeaza. Mai ales daca stai la bloc si asculti muzica tare, chiar si ziua, nu doar noaptea. Asculta in casti, da-o tare sa-ti iasa sangele pe nas, daca asa-ti place. Atunci n-o sa mai deranjezi pe nimeni, iar efectul pentru tine e acelasi. E ziua ta, iar tu locuiesti intr-un apartament unde vrei sa iti chemi prietenii si sa asculti muzica mai tare? O data pe an se accepta, dar macar fa-o la orele legale!

4. Invata sa saluti sau sa spui “te rog” si “multumesc” chiar si unui strain cu care comunici pentru cateva minute.

Poate cele mai importante reguli pe care ar trebui sa le copiezi de la parinti. Insa daca parintii tai nu prea obisnuiesc s-o faca, macar fa-o tu.

5. Nu mai arunca gunoaie pe jos. 

Oriunde te-ai afla, ai terminat ceva de consumat si nu ai in apropiere un cos de gunoi unde sa arunci ambalajul, nu te doare mana daca-l tii pana cand vei gasi un cos. Tine-l in buzunar sau in rucsac, unde poti. Nu mai arunca gunoaie pe jos! Chiar daca ti-a scapat, nu e o rusine sa iei de jos.

Cu siguranta sunt mult mai multe, dar daca s-ar respecta macar o parte din aceste reguli de bun simt s-ar simti mai mult confort in viata fiecaruia. 🙂 Daca esti de acord cu mine, distribuie si tu. Poate 1 din 10 cititori invata ceva din asta si isi da seama ca si el face asemenea greseli.

Autor: Cristian

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.