Când îmi cumpăr cărţi sunt atrasă în primul rând de titlu. Cu cât este mai misterios, mai intrigant cu atât sunt şanse mari să iau acea carte.
În al doilea rând, coperta este cea care mă convinge să o pun în coş şi să o citesc.
Pe voi ce va face să cumpăraţi şi să citiţi o carte?
Acum câteva luni mi-am comandat câteva cărţi, printre care şi Oraşele scufundate. Am citit-o foarte repede. Am lăsat să treacă o perioadă, pentru a se aşeza informaţiile şi azi i-am scris recenzia. 😀
Oraşele scufundate de Felix Aderca îndeplineşte aceste criterii după care eu selectez o carte.
Acţiunea romanului are loc undeva în anul 5000 în București, ceea ce m-a atras instant. Sunt fană SF. Ce este și mai interesant este că romanul a fost publicat în anul 1932, iar acțiunea mi se pare de actualitate. Aș fi zis că a apărut în urmă cu puțini ani. Nu știu de ce nimeni la școală/facultate nu a amintit măcar de numele aceste cărți.
Romanul are 17 capitole, cu nume specifice.
Cartea începe cu doi soţi care vorbesc despre ipoteza în care soarele nu ar mai răsări. Aceștia locuiesc la etajul 47 într-un zgârie-nori din București(deja a intervenit SF-ul haha).
Ei imaginează o lume fantastică. Oamenii ar începe să se îndrepte spre centrul Pământului căutând căldură. Aşa se face că ajung să locuiască sub oceane. Toată omenirea va fi alcătuită doar din patru oraşe.
Prima pagină
Vârsta la care oamenii vor muri va fi din ce în ce mai mică. Sarcinile femeilor ajung să se dezvolte pe o perioadă de 3-4 luni.
Iubirea nu mai are întâietate şi toate procreările au loc doar în funcţie de gene pentru a se naşte mici ‘genii’ care ar putea să ajute omenirea să scape de acest chin.
Deşi dragostea nu mai este aceptată şi este văzută cu ochi răi, aceasta îşi face loc în romanul nostru prin Olivia şi Xavier, două personaje fantastice.
Energia din fundul oceanelor este obţinută prin generatoare. Cu timpul, acestea cedează unul câte unul, lumina ajungând să fie un lux.
Ca o ultima soluţie se construieşte un singur oraş, cât mai aproape de centrul Pământului, unde se mută doar cei selectaţi. Cei care rămân, vor muri deoarece oraşele se vor prăbuşi.
Bineînţeles că nu toată lumea primeşte moartea cu braţele deschise şi lucrurile nu vor ieşi cum au fost plănuite.
Xavier visează să găsească o planetă care susţine viaţă şi cercetează sistemele solare apropiate.
Tatăl Oliviei, preşedintele Pi, înainte să moară lasă că sarcina găsirea gazului 8 pentru o lampa care urmă să aducă şansă la viaţă.
Dacă va fi găsit gazul 8, dacă noul oraş săpat cât mai aproape de miezul Pământului va fi scăparea pentru omenire veţi afla doar dacă citiţi romanul.
Este o carte care merită citită şi recitită.
Mă bucur că am descoperit o carte aşa minunată scrisă de un român. Intenționez să mai citesc și alte opere scrise de Felix Aderca.
Tu ai citit Orașele scufundate?
Pingback: Recenzie Scrisoare de dragoste de Mihail Drumeș