Recenzie Oscar și Tanti Roz

Recenzie Oscar și Tanti Roz

     Oscar și Tanti Roz este o carte pe care am vrut de mult timp să o citesc. Titlul m-a atras, bineînțeles. M-a intrigat acea Tanti Roz, am vrut sa aflu care este treaba cu ea: de ce roz? Așa că astăzi avem recenzie Oscar și Tanti Roz.

    Am citit această carte acum ceva timp, după ce am terminat Scrisoare de dragoste de Mihail Drumeș.

Care este structura cărții Oscar și Tanti Roz?

    Oscar și Tanti Roz a fost scrisă de Éric-Emmanuel Schmitt. La noi a apărut în anul 2012 la editura Humanitas.
Are 114 pagini și se citește imediat. Am citit-o într-o seară, în aproximativ două ore.
Cartea este scrisă sub forma unor scrisori adresate lui Dumnezeu, parcă treisprezece.
Recunosc că la început nu m-a atras felul lui Oscar de a vorbi. Mereu mă gândeam că un copil de 10 ani nu poate avea acest limbaj pe care i l-a atribuit Schmitt. Odată ce am trecut peste acest aspect și am continuat să citesc, m-am atașat de Oscar.

Despre ce este vorba în Oscar și Tanti Roz?

    Un băiețel de zece ani, Oscar, este bolnav de leucemie și se află în spital alături de alți copii suferinzi. Schmitt îl creionează senin, haios și vesel, încât te atașezi rapid de el.

Îmi dau seama că nu sunt un bolnav  cum trebuie, ci unul din ăia care-i împiedică pe oameni să creadă că medicina e o chestie formidabilă.

    Din cauza bolii, părinții lui Oscar îl resping involuntar, aș zice, pentru a se obișnui cu pierderea inevitabilă a acestuia. Deși vin în vizită la spital duminica, în loc să comunice cu fiul lor, preferă să îi dea cadouri să îl țină ocupat, dar Oscar observă acest lucru și îl întristează.
Cartea surprinde viața de spital cu bune și cu rele: asistentele uită că și pacienții au un suflet, doctorii se concentrează doar pe vindecare și stau încruntați, părinții care nu știu să accepte moartea…

Recenzie Oscar și Tanti Roz

Recenzie Oscar și Tanti Roz – 10 ani într-o zi

    Tanti Roz este o infirmieră care i-a intrat în grații lui Oscar prin poveștile inventate în care ea a fost o luptătoare de wrestling. Tot ea îl învață să îi scrie lui Dumnezeu.
Oscar simte că va muri, iar Tanti Roz îi propune să își trăiască următoarele douăsprezece zile imaginându-și că o zi are 10 ani. Astfel, Oscar reușește să treacă prin toate etapele importante ale vieții: pubertatea, dragostea, maturitatea, căsătoria, suferința și bătrânețea.

Viața e un dar buclucaș. La început ai tendința să-l supraestimezi crezând că viața pe care ai primit-o este veșnică.

    În spital, copiii se distrează prin porecle: Bilă (Oscar), Popcorn (grăsanul de 90 de kg la opt ani), Einstein (Apă în cap), Chinezoaica etc.

Recenzie Oscar și Tanti Roz: Care este finalul?

     Finalul este predictibil încă din descrierea din incipit, însă conținutul este cel care contează.
O învățătură care se desprinde din această carte este că trebuie să prețuim fiecare zi în care suntem sănătoși. Am găsit multe citate care mi-au plăcut.

 – Ai dreptate, Oscar. Și cred că facem aceeași greșeală și-n privința vieții. Uităm că viața e fragilă, fărămicioasă, efemeră. Ne credem toți nemuritori.

    Oscar și Tanti Roz este o lectură înconjurată de o aură a inocenței și a imaginației, ce te îndeamnă să îți trăiești viața.
Deși există vorba trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima, un pasaj din Oscar si Tanti Roz mi se pare mai sugestiv:

privește lumea în fiecare zi de parcă ai privi-o pentru prima dată.

    În final, pot spune că Oscar și Tanti Roz mi-a plăcut și că mi-a deschis apetitul pentru alte cărți scrise de Éric-Emmanuel Schmitt.

Preț Cărturești: 23 Lei

Tu ai citit Oscar și Tanti Roz? Cum ți s-a părut?

XOXO!

 

Comments

comments

One Comment on “Recenzie Oscar și Tanti Roz”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.