Romanul Fata disparuta de Gillian Flynn are 616 pagini (Editura TREI) și poate fi comandat online la aproximativ 35-40 de lei. Aici am găsit cel mai bun preț. În plus, pe Emag chiar poți citi primele 23 de pagini din volum.
Gillian Flynn este o scriitoare din SUA. Am citit trei dintre cărțile ei: Obiecte ascuțite, Fata dispărută și Locuri întunecate. Cărțile sale sunt pline de suspans, surprinzătoare și bine gândite. Primele două mi-au plăcut foarte mult, în timp ce a treia nu m-a impresionat.
Dacă aș face o listă cu 10 cărți pe care le recomand, cu siguranță aș găsi un loc și pentru Fata dispărută de Gillian Flynn. În continuare, voi încerca să scriu o recenzie fără spoilere, deși fără ele pare o carte ușor banală, chiar dacă este opusul.
Fata disparuta de Gillian Flynn prezintă povestea mariajului dintre Amy și Nick
Nick și Amy se cunosc la o petrecere în New York. Îndrăgostiți, relația merge perfect. Situația se schimbă după câțiva ani, atunci când Nick se folosește de mama bolnavă de cancer pentru a se reîntoarce acasă în Missouri. Se folosește de Amy pentru a își deschide un bar pe care îl conduce alături de sora sa geamănă, Margo.
Începutul romanului aduce în prim-plan a cincea aniversare de căsătorie a cuplului Amy-Nick și totodată dispariția lui Amy. În casă sunt urme de luptă și de sânge curățat. Aflăm că mariajul celor doi nu este tocmai lapte și miere. Atitudinea lui Nick, care pare uneori prea degajat, îl face suspect principal. Nick are o amantă mult mai tânără și apar indicii conform cărora Nick ar fi ucigașul Uimitoarei Amy ( ea a fost sursa de inspirație a unor romane scrise de părinții ei). Întreaga poveste devine un circ mediatic, în care toată lumea îl învinovățește pe Nick.
„Mereu e soțul, am cugetat. Toată lumea știe că întotdeauna e soțul de vină, așa că de ce n-o zic: te suspectăm fiindcă ești soțul și întotdeauna e de vină soțul”
Romanul Fata disparuta de Gillian Flynn este povestit de două voci: una a lui Nick și una a lui Amy, fiecare spunându-și propria versiune.
Amy obișnuia ca la fiecare aniversare de căsătorie să îi organizeze soțului o vânătoare de comori prin bilețele care conțin ghicitori cu detalii despre ei doi din anul care a trecut. Deși Amy a dispărut, ea i-a pregătit deja cadoul specific, iar Nick va duce vânătoarea la capăt. Încercând să rezolve ghicitorile, începe să se reîndrăgostească de soția lui și regretă că a devenit unul dintre bărbații cu amantă. Spre finalul vânătorii de comori, Nick înțelege că ghicitorile au dublu înțeles și de fapt indică locurile în care acesta a făcut sex cu Andie, amanta sa. Este cuprins de panică și crede că totul este numai o înscenare pentru a fi pedepsit.
Pe parcursul acțiunii au loc mai multe răsturnări de situație menite să producă un sentiment de confuzie. Mi-am tot pus întrebări despre personaje: „Care este bun? Care este rău? Cine ar avea motive și de ce? etc.” Ba chiar am ajuns să îi suspectez, rând pe rând, cam pe toți cei apropiați ei. 😀 Ba pe Nick (voia să divorțeze, dar ar fi rămas fără bar), ba pe părinți (nu mai aveau succes cu ultima care despre Umitoarea Amy, nu mai aveau bani și dispariția ei i-ar fi făcut faimoși din nou), ba pe Margo (sora geamănă geloasă pe soția fratelui).
Amy are un jurnal în care a scris despre relația cu Nick care te face să îl vezi vinovat. Citind în continuare, vei vedea că nici Amy nu era soția ideală.
Fata disparuta de Gillian Flynn – Finalul
Finalul nu este previzibil de la început, dar nici nu este clasic. Din punctul meu de vedere, autoarea ne lasă pe noi să continuăm povestea și să ne creăm propriul final.
Romanul Fata disparuta de Gillian Flynn este potrivit iubitorilor de romane polițiste și de mister. Este genul de carte care scoate la iveală detectivul din tine. Există și filmul Gone Girl, pe care îți recomand să îl vizionezi după ce ai citit cartea.
Ai citit cartea? Ai văzut filmul?
Lasă-mi în comentarii numele ultimei cărți care ți-a plăcut foarte tare!
Articole care te-ar putea interesa:
Obiecte ascuțite
Spovedania
Strania poveste a lui Benjamin Button
Pingback: Umbra vantului de Carlos Ruiz Zafon-recenzie ⋆ semblog.ro
Pingback: Aventurile lui Tom Sawyer-recenzie carte ⋆ semblog.ro