Dezordine: cum scăpăm de ea?

Cu toții găsim scuze pentru a păstra anumite obiecte în casa noastră chiar și după ce ne-am folosit de ele. Fie că ne gândim că am dat mulți bani pe ele, fie că le-am primit cadou, mereu va fi un motiv să nu de descotorosim de anumite lucruri. Din această cauză, adunăm de-a lungul timpului fel și fel de obiecte care ajung să fie puse prin dulapuri, pe etajere și așa mai departe. Fiind prea multe, creează impresia că nu este totul pus la locul lui. Și atunci, cum scăpăm de dezordine?

Cu cât mai multe lucruri, cu atât mai multă dezordine

Din experiență, știu că este un proces dificil, așa că trebuie să fii hotărât/ă dacă vrei să scapi de lucrurile inutile care îți umplu casa.

Am pentru tine 12 întrebări ajutătoare care îți pot fi de folos dacă vrei să ai o casă mai simplă, fără prea multe obiecte. Așadar, dacă ți-e greu să te decizi ce păstrezi și ce arunci, citește aceste întrebări atunci când te apuci de treabă.

12 întrebări care te vor ajuta să scapi de dezordine

1.Acest obiect îmi folosește în prezent?

Dacă răspunsul este NU: Am folosit acest obiect în ultimul an? Dacă răspunsul este tot Nu, acest obiect ar trebui să dispară din casa ta. Bineînțeles, există excepții precum: un leagăn pentru bebeluș, un cărucior sau ceva ce poți folosi în viitor dacă plănuiești să mai ai un alt copil.

2. Aș mai cumpăra acest lucru acum?

Dacă nu l-ai mai cumpăra din nou, probabil că nu este ceva care te ajută extrem de mult în viața ta. Așa că, donează-l cuiva care are nevoie de el.

3. Păstrez acest lucru doar fiindcă am dat banii pe el?

Ei bine, deja ai cheltuit acei bani. Treci peste! Păstrându-l în continuare, nu faci decât să te privezi de a avea mai mult spațiu. Și probabil că te vei gândi la banii cheltuiți pe el ori de câte ori vei da cu ochii de el. Fă-ți o favoare și scapă de el!

4. Este acest obiect ceva ce îți place?

Nu? Atunci dă-l altcuiva! Dacă păstrezi un pulover pe care mătușa ta ți l-a cumpărat de ziua ta acum 3 ani, dar ție nu îți place și l-ai purtat o singură dată, fă un lucru bun și donează-l cuiva care îl va purta.

5. Păstrez acest lucru din motive sentimentale?

Dacă te-ai atașat de un lucru pe care îl ai din copilărie, dar care nu îți mai este de folos și nu ai de gând să îl mai folosești, ia în calcul donarea. Să păstrezi chestii într-o cutie și să nu o deschizi cu anii nu justifică prezența lor pe una dintre etajerele tale. Poți face câteva poze la ceea ce ai în interior și apoi să dai acele lucruri cuiva care se va bucura de ele.

6. Am planuri cu acest obiect pe care nu le duc niciodată la capăt sau îl păstrez doar în caz că?

Cred că acest în caz că este unul dintre cele mai dificile aspecte atunci când vine vorba să scăpăm de lucruri. Teama de a avea nevoie de ceva după ce l-ai dat ne face să păstrăm lucrurile. Până la urmă, este vorba despre spațiul din casa ta și energia depusă pentru a îl păstra curat. Cu cât mai puține lucruri, cu atât mai mică este dezordinea!

7. Am mai multe obiecte de acest gen și de aceea este dezordine?

În bucătăria ta se găsesc două blendere pe care nu le folosești niciodată în același timp? Dar despre cele patru perii de păr pe care le ții în dulapul din baie ce spui? Sau cele cinci foarfece de pe biroul tău? Dacă ai lucruri care servesc aceluiași scop, atunci alege-l pe cel mai bun și de restul descotorosește-te!

8. Când port această haină, mă simt în largul meu?

Dacă păstrezi haine care nu te fac să te simți confortabil sau care nu îți dau încredere în tine și în corpul tău, scapă de ele cât mai repede! Sau dacă păstrezi haine care nu îți mai vin, sfatul este același. Eu mi-am propus ca anul acesta să nu îmi mai cumpăr deloc haine deoarece am suficiente și mă săturasem să fie dezordine în dulap. Poți citi mai multe despre această decizie aici.

dezordine in camera

9. Ar putea cineva să folosească acest lucru mai mult decât mine iar eu să scap de dezordine?

Dacă nu ai folosit obiectul respectiv de ceva timp, dar cunoști pe cineva care chiar s-ar bucura de el, donează-l! Fie că este vorba despre haine sau o cutie cu jucării din copilăria ta, gândește-te că cineva s-ar bucura de ele.

10. Dacă m-aș muta într-o altă casă, aș împacheta acest obiect și aș face efortul de a îl căra?

Întrebarea aceasta mi se pare una dintre cele mai convingătoare. Am trecut de mai multe ori prin procesul mutării și mereu am lăsat lucruri în urmă de care uneori nici nu știam că mai există. 😀 Așadar, dacă nu ai fi de acord să cari după tine acel obiect în noua locuință, atunci scapă de el.

11. Merită acest lucru timpul pe care îl aloc curățeniei/depozitării/menținerii lui?

Timpul este una dintre cele mai valoroase resurse. Dacă îl petreci ștergând praf și spălând lucruri de prin casă pe care nu le folosești, atunci nu utilizezi cum trebuie timpul și ar trebui să îți dea de gândit.

12. Aș putea face bani dacă vând acest obiect și implicit să scap de dezordine?

Dacă donatul nu îți face cu ochiul, gândește-te la vinderea lucrurilor. Timpul de listare pe siteuri online precum OLX este unul mic. Șansa de a face câțiva bănuți poate fi motivarea de care ai nevoie pentru a scăpa de lucruri.

Știu că uneori este greu să renunțăm la anumite obiecte și mai știu că există persoane care chiar nu pot face asta. În trecut, aveam și eu tendința de a păstra fel și fel de lucruri. De ceva timp, încerc să îmi simplific munca atunci când vine vorba de a scăpa de dezordine.

Tu ce fel de persoană ești? Preferi să ai cât mai puține lucruri sau îți place să strângi tot ce se poate?

XOXO!

Comments

comments

loading...

One Comment on “Dezordine: cum scăpăm de ea?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *