Scurt ghid de energie solara

Energia solara este, fara indoiala, cea mai curata si cea mai fiabila forma de energie regenerabila disponibila si poate fi utilizata in mai multe forme pentru a va ajuta sa va alimentati electric casa sau afacerea. Toate tipurile de panou solar fotovoltaic convertesc razele solare in energie electrica prin excitarea electronilor din celulele de siliciu folosind fotonii de lumina de la soare. Aceasta energie electrica poate fi apoi utilizata pentru a furniza energia din surse regenerabile catre casa sau afacerea dumneavoastra Pentru a intelege mai mult acest proces, sa analizam componentele energiei solare care alcatuiesc un sistem complet de energie solara, adica ce contine un kit panouri fotovoltaice.

Sistemul de acoperis
In majoritatea sistemelor solare, panourile solare sunt plasate pe acoperis. O amplasare ideala nu va avea nici o umbra pe panouri, mai ales in timpul primelor ore ale luminii solare de la 9 a.m. la 3 p.m. O instalatie orientata spre sud va oferi, de obicei, un potential optim pentru sistemul dumneavoastra, dar alte orientari pot oferi o productie suficienta. Copacii sau alti factori care provoaca umbrirea in timpul zilei vor cauza scaderi semnificative ale productiei de energie electrica. Importanta umbririi si eficientei nu pot fi subestimate. Intr-un panou solar, chiar daca doar una dintre cele 36 de celule este umbrita, productia de energie va fi redusa cu mai mult de jumatate.
Nu orice acoperis are orientarea corecta sau unghiul de inclinare pentru a profita de energia soarelui. Unele sisteme sunt proiectate cu panouri pivotante care urmaresc soarele in calatoria sa peste cer. Orientarile si / sau inclinatiile alternative pot fi utilizate pentru optimizarea productiei de energie pentru anumite perioade ale zilei sau pentru anumite sezoane ale anului.

Panouri solare
Panourile solare, cunoscute si sub numele de module, contin celule fotovoltaice fabricate din siliciu care transforma lumina soarelui in curent, mai degraba decat in caldura. (“Fotovoltaica” inseamna energie electrica de la lumina – foto = lumina, voltaic = electricitate.)
Celule fotovoltaice solare constau dintr-un film pozitiv si negativ de siliciu plasat sub o bucata de sticla subtire. Pe masura ce fotonii luminii solare au batut asupra acestor celule, ei scot electronii de pe siliciu. Electronii liberi incarcati negativ sunt atrasi preferential de o parte a celulei de siliciu, ceea ce creeaza o tensiune electrica care poate fi colectata si canalizata. Acest curent este colectat prin conectarea individuala a panourilor solare in serie pentru a forma o matrice fotovoltaica solare.

Invertor
Invertorul este amplasat in mod obisnuit intr-o locatie accesibila, cat mai apropiata de modul in care se afla modulul. intr-o aplicatie rezidentiala, invertorul este adesea montat pe peretele lateral exterior al locuintei in apropierea panoului electric sau sub panou. Deoarece invertoarele produc un zgomot redus, acest lucru trebuie luat in considerare la selectarea locatiei.

Alte beneficii ale energiei solare

Prin scaderea facturilor de utilitate ale unei cladiri, aceste sisteme nu numai ca se amortizeaza singure in timp, ci ajuta la reducerea poluarii aerului cauzata de companiile de utilitati. De exemplu, sistemele de energie solara contribuie la cresterea numitului “capacitate de generare a incarcaturii de varf”, economisind astfel utilitatea de a transforma sisteme suplimentare si poluante in perioadele de cerere de varf. Cele mai multe sisteme de energie electrica generatoare de energie electrica locale care sunt instalate intr-o zona de service a unei anumite utilitati, cu atat mai putina capacitate pe care trebuie sa o construiasca utilitarul, economisind astfel toata lumea de la finantarea unor surse de energie generatoare de costuri suplimentare. Contribuind cu energie curata si verde de la propriul sistem electric solar se contribuie si la crearea de locuri de munca si este o modalitate foarte buna de a atenua poluarea si alte probleme produse de electricitatea derivata din combustibili fosili. Sistemele electrice de generare a energiei solare va ajuta sa reduceti impactul asupra mediului si sa economisiti bani in acelasi timp!

Comments

comments

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *