Scurta istorie a salopetei feminine

Povestea originii salopetei este complexa, interculturala si intercalata cu diferite nivele ale lumii sociale si economice – de la futurism la feminism. Exista o multime de articole care au fost scrise despre modul in care salopetele s-au identificat cu anumite momente din istoria modei, fiecare dintre ele abordand in mod unic diverse aspecte ale iconografiei si ale evolutiei sale.

         Salopetele au fost purtate atat de femei cat si de barbati timp de 100 de ani si au fost utilizate in mediul de afaceri, pe santiere, sub forma de uniforma, utilizate in scopuri aerodinamice, incluse in repertoriul marilor designerilor de moda pentru ca astazi sa devina un element vestimentar deosebit de popular pentru femeia moderna.

Moda si Futurism

         Daca facem exceptie de salopetele muncitorilor, este dificil de identificat cand a aparut prima salopeta casual. Totusi, un articol din revista Vogue precizeaza ca  designerul futurist Florentin Thayaht este creatorul primei salopete din lumea modei. Aceasta era larga, indrazneata si definea omul viitorului.

Din cele mai vechi timpuri, in cercurile aparent „anti-burgheze” ale societatii italiene, salopeta era destinata sa fie un „articol universal de imbracaminte” si, cu timpul, a devenit o haina purtata atat de femei cat si de barbatii din toate clasele sociale.  In 1923 un costum similar cu cel creat de Thayaht a fost creat de Rodchenko si a fost considerat „imbracamintea revolutionara a noului om”. Conotatiile futuriste ale costumului sunt reluate in anii urmatori in seriale precum Star Trek.

Salopeta moderna

In perioada dintre anii 60 si 80, salopeta se identifica cu o vestimentatie la moda gratie unor mari vedete  precum Elvis, David Bowie si Diana Ross. Acestia au folosit salopeta in cadrul spectacolelor flamboaiante.

Divele perioadei disco din anii ’70 si ’80 au purtat salopete evazate, cu platforme si coliere opulente, un stil vestimentar care a fost readaptat la gusturile contemporane.

In anii 2000, salopeta se transforma intr-un obiect vestimentar mult mai sexy, una dintre vedetele care au contribuit la acest lucru fiind Britney Spears dupa celebra sa aparitie in salopeta mulata din imitatie de piele de culoare rosie. In scurt timp, designerii au reinventat salopeta, ajungand astazi la fel de populara ca si o rochie si putand fi achizitionata din tot mai multe magazine. Astazi, foarte multe femei aleg sa cumpere salopete online.

Pe parcursul secolului trecut, salopeta feminina a iesit si a revenit in tendintele modei, aparand noi croieli, noi influente, in functie de culturi si prezentarile de pe podiumurile de moda. Astazi, salopeta feminina a atins probabil cea mai mare faima din toate timpurile, dovada stand diferitele modele care permit femeilor sa poarte o salopeta atat la o tinuta casual cat si la una foarte eleganta. Daca si tu esti atrasa de salopete dar nu stii ce stil ti se potriveste, te poti inspira de pe PrettyModa.ro.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns